Westfriesland


West-Friesland en de oudste dijk van Nederland

Westfriesland is het gebied in Noord-Holland dat volledig wordt omsloten door de oudste dijk van Nederland; de Westfriese Omringdijk. Op nog geen 25 kilometer van Amsterdam ligt dit provinciale monument met een totale lengte van 126 kilometer! Dit wonder van menselijke hand is al 800 jaar oud en verbindt de historische steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.De Omringdijk slingert als een groene route door het landschap en leidt de bezoekers van Westfriesland langs het weidse landschap met zijn unieke vergezichten, de typische lintdorpen met stolpboerderijen en de voormalig VOC-steden. Een groot deel van dijk vormt nog altijd de grens tussen land en water, elders loopt de dijk dwars door het land tussen polders en droogmakerijen als een monument voor eeuwen van strijd tegen het water.

De dijk omarmt een rijke cultuurhistorie

De dijk omarmt een rijke cultuurhistorie en is podium voor vele culturele verrassingen. Maak kennis met één van de markante verschijnselen uit de geschiedenis van Westfriesland; de dwangburchten uit de 13e eeuw. De Hollandse Graaf Floris V liet deze dwangburchten bouwen om het Westfriese land aan zich te onderwerpen. Breng een bezoek aan het gerenoveerde Kasteel Radboud in Medemblik of bekijk vanaf de dijk de reconstructie van Kasteel Nuwendoorn in Eenigenburg.

Miespelkuit (Westfries voor fluisterboot)

Een dagje ontspannen op het water? Geniet dan zeilend of in een miespelkuit (Westfries voor fluisterboot) van al het moois dat Westfriesland te bieden heeft. Aan te bevelen zijn bezoeken aan de prachtige pittoreske, historische VOC-stadjes als Enkhuizen (4km) en Hoorn (15km). Regattestad Medemblik (17km), Kaasstad Alkmaar (35km)en Amsterdam (55km) liggen ook in de nabije omgeving.

Activiteiten rondom Enkhuizen

Enkhuizen is bekend om het Zuiderzeemuseum met historische huizen, de vele havens, het prachtige SprookjesWonderland voor jong en oud, en een tropisch zwembad. In het voorjaar wordt Bovenkarspel en omgeving opgesierd door weidse prachtige veelkeurige, in bloeistaande, tulpenvelden. In het streekbos kan men kanovaren, zwemmen, mooie wandelingen maken, zonnebaden. De Broekerhaven op loopafstand heeft een electrisch botenlift: de “Overhaal” die kleinere schuiten van de poldersloot in het IJsselmeer
lift. Langs de Broekerhaven zijn enkele restaurants.

Foto’s van de fauna in de zeer nabije omgeving

Er wordt nog niets in rekening gebracht
Wij nemen contact met u op
Translate »