Monument-kolenloods

Uitwaaien aan zee, IJsselmeer
Resort Markermeer, Europarcs Markermeer, logies, stedebroec, westfriesland, west-friesland, vakantiehuis, verblijf, Europarcs, Resort Markermeer, Amsterdam, watersport,musea, IJsselmeer,vissersdorpen, bijzondere overnachtingen in monumentaal pand,romantisch, water,zeilboot,houten huis, ontspanning, stoomgemaal, kolenloods

De historie van Rijksmonument "Markermeerlogies"

 De voormalige kolenloods, waarin zich nu, na restauratie,  het gastenverblijf  bevindt, maakte deel uit van het gemaalcomplex “Het Grootslag II ”, een stoomgemaal dat de functie van de oude molengang van vijf molens in 1907 overnam.

Deze loods is gebouwd op de resten van de eerste molen die werd gebouwd rond 1580. Het hout van de oude molens werd gebruikt voor de bouw van deze loods, staat vermeld in een van de jaarboeken van de Historische Vereniging Oud Stede Broec.

De loods had een tweeledige functie: in de ene helft werd een reparatiewerkplaats ingericht voor het onderhoud van de schuitjes van het waterschap. Dat gebeurde in het oostelijk deel van de kolenloods of op de schuitenhelling die buiten nog is te zien. De tweede helft van de loods deed dienst als plaats voor de kolenopslag van het gemaal.
In 1975 werd het gemaal overbodig en werd het gebouw verkocht aan particulieren.
In de grote hal van het gastenverblijf, is nog duidelijk de geschiedenis zichtbaar en voelbaar doordat de houten balken, gebruikt voor de constructie, stammen uit een ver verleden, nog voór het jaar 1700. Er is zelfs sprake van dat het hout (met honderd jaarringen) stamt uit 1480.  In het gehele gebouw geven deze houten spanten een serene sfeer en maken ze de geschiedenis duidelijk voelbaar.  Aan de buitenzijde spreekt vooral de oorspronkelijke vorm, geheel uit hout opgetrokken, van het gebouw voor zich. Ook hier is het oude hout zoveel mogelijk hergebruikt.
De stenen, die voorheen binnen op de vloer lagen, zijn op diverse plaatsen hergebruikt en in ere hersteld.

 

 

Minimum: 2 nachten

Contact: 

Gerard 

 

Klik hier voor de kalender